En tjeneste fra NAF

Vinterlagring av sykkel

Av: Eirik Aspaas

Det er blitt vanligere å se helårssyklister langs norske veier, men ønsker du å sette bort sykkelen for vinteren er det et par ting du bør huske på.

Vedlikehold før vinteren setter inn er enkelt, og kan spare deg for mange penger. En skikkelig vask av hele sykkelen må til. Det er også lurt å oppbevare den et sted som er tørt, og aller helst ikke ute hvor det er kaldt.
– Finn frem en bøtte med vann, sykkelsåpe eller vanlig Zalo og en svamp eller klut. Få av skitten som legger seg på nav, skjermer, kjede og ramme, sier Anders Oulie i NAF.
– Det er særlig viktig at kjedet er så godt som skinnende reint før du fortsetter, legger han til.

Etter at sykkelen er vasket er det greit å ty til det neste enkle knepet, som er å smøre kjedet. Det gjør det mye bedre når du skal sykle igjen til våren.
– Det aller første du gjør etter sykkelen er vasket er å få kjedet helt tørt. Det er viktig for at oljen skal komme til på de rette stedene.
– Ikke overdriv bruken av olje, og tørk av overflødig olje til slutt. For mye olje vil tiltrekke seg støv og skitt. Smøring av kjedet kan gjerne utføres hver gang du vasker sykkelen, sier Oulie.

Avslutningsvis kan det være greit å gå over bevegelige deler med en olje, type 5-56 eller WD40.
– Dette steget er valgfritt, men det er alltid lurt å sjekke at deler som skal bevege seg, faktisk kan bevege seg, forteller Oulie.

En sykkel satt vekk i bod står fortsatt i fare for å bli stjålet. Derfor anbefaler vi enten å sette sykkelen inn i hus eller leilighet, eller å passe på å ha forsikringen i orden.
– Jeg vet om mange som sier opp forsikringen sin når vinteren kommer, men det tar ikke jeg sjansen på, avslutter Oulie.

Bestill forsikring