NAF Sykkel
Veihjelp: 08 505

Vask og vedlikehold av sykkelen om vinteren

vask og vedlikehold av elsykkel om vinteren
Av: Marte Aarland Nyhus

Simen Thorvaldsen i BikeFixx sykler gjennom hele året, både med elsykkel og vanlig sykkel. Om vinteren passer han på å vaske sykkelen fri for skitt og salt for å unngå rust og unødvendig slitasje. Nå deler han sine beste vasketips for elsykkel.

Ukentlig vask for hverdagssyklistene

Dersom du sykler hver dag, anbefaler Simen å vaske elsykkelen ukentlig.

-Finn frem en bøtte med vann, sykkelsåpe eller vanlig Zalo og en svamp eller klut. Få skylt av saltet som legger seg på nav, skjermer, kjede og ramme. Det er ikke farlig om det er litt skitt igjen, det viktigste er å få bort alt saltet, ifølge Simen.

-Dersom du lar sykkelen stå er par dager uten å vaske den om vinteren, vil du raskt se at den begynner å ruste. Det vil vi unngå!

Smøring av kjede

Vedlikehold av kjedet er viktig for at sykkelturen skal være behagelig. Etter at sykkelen er vasket og tørket, kan du ta litt olje på kjedet. Er kjedet for tørt, kan det gi fra seg ulyd og kjennes hakkete når du tråkker.

Ikke overdriv bruken av olje, og tørk av overflødig olje til slutt. For mye olje vil tiltrekke seg støv og skitt. Smøring av kjedet kan gjerne utføres hver gang du vasker elsykkelen.

Spesialvask for elsykkel?

En elsykkel kan vaskes som en helt vanlig sykkel. Simen opplyser oss om at elektriske deler som motor og display tåler vintersykling og vasking, men elsyklister må passe på at deksler sitter godt på og at det ikke er noen gliper som vannet kan trenge gjennom.

Dersom du vil at elsykkelen skal holde seg i best mulig stand og føre til minst mulig ubehag for deg som syklist, bør du vaske ukentlig, samt huske å smøre kjedet.

Bestill forsikring