En tjeneste fra NAF

Vær synlig i trafikken med lys og lykt på sykkelen

Av: Marte Aarland Nyhus

Det begynner å bli mørkt ute og det er viktig å både se og bli sett i trafikken. Simen Thorvaldsen hos BikeFixx gir en innføring i riktig lysbruk i vintermørket.

-Det er viktig å være synlig i trafikken. Det er påbudt med reflekser på hjulene, samt på pedalene. Hvit foran og rød bak, sier Simen.

Riktig bruk av lys og lykt

Dersom du sykler etter mørkets frembrudd er det påbudt med lys både foran og bak, i tillegg til refleks. Lysene skal plasseres i en høyde som ikke er sjenerende for andre trafikanter, gjerne på sykkelrammen over hjulene.

Bruk av hodelykt

Dersom du sykler vanlig til og fra jobben på en opplyst vei, er det ikke poeng i å bruke hodelykt. Andre syklister kan bli blendet og det kan skape ubehagelige situasjoner.

Simen anbefaler kun hodelykt til syklister, dersom de sykler i skogen, eller på mindre opplyste veier, hvor det er behov for mer lys.

-Ikke kle deg som et blinkende juletre som er forstyrrende for dine medtrafikanter, men følg reglene for lysbruk.

Bøter for manglende lys

Det er påbudt med lys i mørket. Dersom det er kontroll og du blir stoppet av politiet uten lys, kan du få en sviende bot på 1200 kroner. Sykkelen må så trilles til nærmeste forhandler for å kjøpe og montere på lys.

-Vær synlig etter mørkets frembrudd og oppfør deg pent i trafikken, oppfordrer Simen.

Bestill forsikring