En tjeneste fra NAF

Tid for piggdekk

Av: Marte Aarland Nyhus

Det begynner å bli frost på bakken mange steder i landet og det er på tide å tenke på omlegging til piggdekk for alle som skal sykle om vinteren. Vi har tatt en prat med verkstedsjef Simen Thorvaldsen hos BikeFixx om vintersykling med piggdekk.

Hvilket piggdekk skal jeg velge?

Piggdekk gir bedre veigrep enn sommerdekk, så omlegging er nødvendig om du skal sykle tryggere i vinter. Piggdekk finnes i mange ulike varianter og av ulik kvalitet, så hva passer best til ditt bruk?

-Dersom du sykler et sted hvor det er mye is og glatte veier, anbefaler vi et dekk med mange pigger. Piggene vil feste seg bedre til underlaget og veigrepet blir betraktelig bedre med flere pigger, informerer Simen.

I større byer hvor det saltes mye, foregår mye av syklingen på bar asfalt.

-Her anbefaler vi dekk med et mindre antall pigger. Det vil kjennes mer behagelig å sykle på for de fleste bysyklister. Et dekk med mange pigger, vil kunne gi en dårligere bremseeffekt på bar asfalt, samt være tyngre å tråkke.

I fjor testet NAF piggdekk til sykkel sammen med Testfakta. Vinneren overrasket mange, det var et billigdekk fra Clas Ohlson. Dekket passer fint til både saltede, bare veier, samt is- og snøbelagte veier.

Når bør det legges om til piggdekk?

Det er ikke mulig å si en eksakt dato for når en skal legge om til piggdekk, men Simens anbefaling er å følge med på værmeldingen.

-Ikke skift med en gang det bikker en minusgrad. Det er på tide å skifte når det blir jevnt kaldt og frosten er kommet for å bli. Gjerne skift før den første snøen har lagt seg.

Innkjøring av dekk

Piggdekkene bør kjøres inn litt før de ruller på snøen, slik at piggene får satt seg godt i dekkene.

-De første par ukene bør vintersyklistene ta det litt rolig når de sykler. Ikke bruk maksimal bremseeffekt og sladd inn i svingene. La piggene få sette seg godt inn i dekkene. Dette vil sikre at du ikke mister mange pigger gjennom vinteren, sier Simen.

Gjøre selv eller få hjelp?

Piggdekk er litt vanskeligere å legge om enn et vanlig sommerdekk. De er stivere, slik at de skal tåle kulden bedre. Er du sykkelkyndig, kan du fint klare å skifte til piggdekk selv, men dekkene er tyngre og litt uregjerlige, så regn med at du bruker litt ekstra tid for å legge om til piggdekk.

På elsykkel er det en del ømtålige deler. Føler du deg ikke trygg, så ta turen innom et lokalt sykkelverksted, så hjelper de deg der.

Bestill forsikring