En tjeneste fra NAF

Sykler for over 82 millioner stjålet i 2018

Det er ikke flere sykkeltyverier nå enn for ti år siden, men summen på utbetalingene har skutt i taket de siste par årene. - Vi kjøper dyrere sykler og elsykler enn før, og da får vi rekordhøye erstatningskrav, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I 2018 ble det meldt inn 10 400 stjålne sykler. Det tilsvarer i overkant av ett sykkeltyveri i timen, hele døgnet, året rundt. Erstatningssummen endte på over 82 millioner kr., og en snittpris på 7 887 kr. pr. sykkel, viser tall fra Finans Norge.

— Her er det også mørketall, da mange sykler har lav verdi og egenandel når de skal erstattes, er det nok mange som ikke melder fra om dette, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Et byproblem

Flere kjøper og investerer i kostbare elsykler med stor lastekapasitet, fremfor en bil nummer 2. For enkelte, spesielt i byene, har elsykkelen fullt og helt erstattet eie av egen bil. Syklene brukes til å frakte barn til barnehage eller skole, gjøre innkjøp på butikken og komme seg rundt omkring enklest mulig.

— Prisen er høy og varierer mellom 50 000 - 90 000 kr. Disse elsyklene er attraktive for sykkeltyvene og vi anbefaler alle med dyre sykler og passe på at denne er dekket av forsikring, i tilfelle uhellet er ute. Mange får seg en kjedelig overraskelse når de oppdager at sykkelen er stjålet og oppdager først da at sykkelen ikke er dekket av forsikringen, sier Håkon Weløy Aarseth, produkteier i NAF MOV.

— Av erfaring vet vi at det er Oslo som har desidert flest tyverier av sykkel etterfulgt av Bergen, Trondheim og Stavanger. Selv om tyveri av sykkel skjer overalt, er det likevel et stort byproblem, sier Arne Voll.

Tips for hvordan du kan passe bedre på sykkelen

NAF og Gjensidige anbefaler alle med dyr sykkel å gjøre ulike tiltak for å hindre at sykkelen skal bli stjålet.

— Jeg hørte en gang en historie om en som hadde så dyr sykkel at han oppbevarte den på soverommet. En dag fikk kona nok og han måtte velge hvem som skulle bli igjen, sykkelen eller kona. Hvem som måtte flytte, sier historien ingenting om, forteller en lattermild Voll.

— Selv om det det er mange som er flinke til å passe på syklene sine, så er det likevel mange som har et stort forbedringspotensiale. Uansett verdi på sykkel er det viktig å sikre de med en god lås, og gjerne to. Er sykkelen sikret på en god måte er det en stor sannsynlighet for at tyven lar din være i fred, fortsetter han.

Les gjerne testen av sykkellåser, som NAF utførte i 2017.

— Ellers kan det være lurt å låse sykkelen inn i en bod, gang, garasje, kjeller eller et annet sted når den ikke er i bruk. Ikke parkere den i smug/mørke bakgater, men helst et sted der mange mennesker ferdes. Merk gjerne sykkelen med navn eller registrer den i Securmark sykkelregister. Dyre sykler bør ikke oppbevares i fellesgarasjer eller der andre personer har tilgang. Er dette eneste mulighet, lås den fast i noe med godkjente hengelåser, slik at du gjør det vanskelig for tyvene, informerer Voll.

— Har du elsykkel, er et godt råd å fjerne batteri og display når du forlater sykkelen. Dette vil gjøre den mindre attraktiv for sykkeltyven, tilføyer Sødal i NAF.

Husk forsikring

Selv om du følger tipsene som gjør sykkelen mindre attraktiv å stjele, kan du være uheldig. Forsikre sykkelen din, dersom den ikke dekkes tilstrekkelig av innbo. NAF MOV sykkelforsikring fra har ingen egenandel og beregner heller ikke verditap, noe som betyr at du kan kjøpe tilsvarende sykkel uten økonomisk tap.

Er sykkelen først stjålet kan det være mulig å finne den igjen. Mange sykkeltyver legger sykkelen ut igjen for salg på Finn.no, så sjekk også der!

Bestill forsikring