NAF Sykkel
Veihjelp: 08 505

Sykle hele året - jeg?

sykling
Av: Marte Aarland Nyhus

Høysesongen for sykling er på hell. Sykkelen byttes etter hvert ut med bil eller kollektivtransport. Den plasseres innerst i boden, hvor den blir stående til snøen smelter - omtrent i mai neste år. Tenker du som mange andre at vintersykling er ekstremsport å regne og kun forbeholdt spesielt interesserte? Eller er dette kanskje året du skal bli helårssyklist? Her er noen tips og råd til deg!

Få mosjonen du trenger

Sykling er ikke bare bra for miljøet, men det er også bra for egen helse.

Helsedirektoratet anbefaler voksne å være i aktivitet minst 150 minutter hver uke. En undersøkelse gjennomført i 2016 viser at kun 1 av 3 oppfyller disse minimumsanbefalingene. Helsegevinstene ved regelmessig fysisk aktivitet er veldokumentert. Sykler du til jobb istedenfor å kjøre bil, legger du samtidig inn litt fysisk aktivitet i den daglige transportetappen. Du vil kanskje til og med oppleve at du tråkker litt ekstra hardt på pedalene, for å holde på varmen.

Bedre plass til deg - færre sykler på veien

I sommermånedene er det mange som kjemper om plass i sykkelfeltet. Det kan oppstå tendenser til kø, samt småfarlige og skremmende forbikjøringer. Dette forminskes betraktelig så fort høsten kommer. Du får bedre plass og rom til å sykle i det tempoet som passer deg, noe som føles tryggere. Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at andelen sykkelreiser varierer mye gjennom året, med høyest andel i sommermånedene. Samlet for månedene desember til mars er andelen sykkelreiser kun på 2,1 % (i 2013/14). Holder du ut om vinteren, kan du altså omtrent sykle for deg selv!

Klær og utstyr til kaldere tider

NAF har tidligere skrevet om enkle tips og råd til deg som vurderer vintersykling. Du trenger nemlig ikke masse spesialutstyr for å sykle om vinteren, men luften er kald og kulden blir forsterket av farten på sykkelen. Da er det lurt med vindtett tøy. Du kommer langt med yttertøy du vanligvis bruker på tur. Pass på at det ikke er noen gliper mellom plaggene, slik at vinden treffer huden. Det kan bli innmari kaldt! Hansker er et must.

Du bør investere i piggdekk. Godt grep er viktig for egen og andres trygghet. Lys og lykter er også påbudt. Hvitt/lyst lys foran og rødt bak. Er det trafikkontroll og du blir du tatt uten lys, må du trille sykkelen videre og boten er på sviende 900,-.

Lag mål som er oppnåelige

Ikke lag mål du vet du ikke kommer til å klare, som å skulle sykle uansett vær og vind gjennom hele året (dersom dette ikke er noe du er vant med å gjøre da). Et forslag kan være å sykle 4 dager i uken i september, 3 dager i uken i oktober, 2 dager i november og 1 i desember. Har du aldri forsøkt vintersykling tidligere, kan også dette virke uoverkommelig.

Men har du først kommet over den første snøkneika og kjent på hvordan det er å sykle om vinteren, kan vi nesten garantere at du vil fortsette og med rette kan kalle deg vintersyklist.

Bestill forsikring