NAF Sykkel
Veihjelp: 08 505

Sykkelklær til vintersykling

Klestips til vintersykling

Lurer du på hva du bør ha på deg når du skal sykle om vinteren? Allerede nå er det kjølige drag i lufta og garderoben må tilpasses været. Marte Aarland Nyhus og Janne Pedersen i NAF er erfarne vintersyklister og de deler sine klestips. –Du kommer langt med klær du har liggende i skapet fra forrige vinter, sier Janne.

Vinterjakke og ytterbukse

Den kalde luften og kulden om vinteren blir forsterket av farten på sykkelen, kanskje spesielt på en elsykkel som ikke krever hard tråkking på pedalene. Da er det lurt med vindtett tøy. Du kommer langt med yttertøy du vanligvis bruker på tur.

-Jeg har ikke masse sportsklær i garderoben, men bruker helt vanlige vinterklær. På de kaldeste dagene om vinteren bruker jeg gjerne en vindtett snowboardjakke med ull under, sier Marte.

Å sykle om vinteren uten ytterbukse kan bli i det kjøligste laget. Har du en turbukse i skapet? Skibukse? Sykkelbukse? Ta det du har! Mangler du bukse, anbefaler vi å kjøpe en vindtett ytterbukse som beskytter mot vær og vind.

Janne bruker en turbukse med glidelås i sidene som enkelt kan tas av når hun kommer til jobb. Marte har en vindtett, vid sykkelbukse med plass til andre bukser under.

Sjekk video med noen tips og råd her:

Beskytt øyne, ører og hals

-En liten lue eller pannebånd som dekker ørene, samt en buff som dekker mesteparten av ansiktet er å anbefale, sier Janne. Luen bør være tynn, slik at hjelmen sitter som den skal for best beskyttelse.

Marte er opptatt av å beskytte øynene når hun sykler.

-Små snøfnugg kan føles vondt når de treffer i 25 km/t. Jeg har sett enkelte bruke goggles som sykkelbriller, andre har briller med gult glass. Selv har jeg gått til innkjøp av hjelm med visir. Den gleder jeg meg til å bruke når snøen faller, forteller hun.

Hold hender og føtter varme

Hendene er veldig utsatt for kulde, så solide hansker eller votter er et must. Mange går også til innkjøp av muffer til å ha på styret for ekstra beskyttelse. Fingrene må kunne beveges og gripe både bremse og gir. Pass på at dette enkelt lar seg gjøre, selv med votter.

På beina anbefaler vi å ha forede sko. Gjerne med vindtett beskyttelse.

På ekstra kalde dager kan du legge varmeposer oppi skoene eller hanskene. Posene aktiveres ved fysisk berøring og gir varme til kalde føtter og hender. På ekstra kalde dager er disse gull verdt!

-Mitt beste tips til nye vintersyklister er å passe på at det ikke er noen gliper mellom klærne. Bruk en lang jakke over buksen og dekk glipene mellom jakken og vottene, sier Janne. Da bør du holde greit på varmen!

Bestill forsikring