NAF Sykkel
Veihjelp: 08 505

Skifte til sommerdekk og vårvask på elsykkel

Skifte dekk

Snøen er borte store deler av landet og det er på tide med en vårvask, samt å få på sommerdekk på elsykkelen. Det kan være litt komplisert å skifte dekk på en elsykkel, men med rett innstilling og noe verktøy i hende, så klarer du det selv!

Martes elsykkel har lidd litt gjennom vinteren. Den har blitt flittig brukt, men ikke særlig godt vedlikeholdt. Det var på tide med en overhaling!

Vaske, tørke og olje kjedet

Det første vi gjorde var å vaske kjedet. Det var rimelig gjengrodd av gammel olje og søl. Med litt fett-oppløsende middel som Zalo, en oppvaskbørste og varmt vann, tok det ikke lang tid før all oljen var borte. Da er neste steg å tørke av kjedet, før ny olje smøres på. Siste steg i denne prosessen er å igjen tørke av overflødig olje. Sykkelen vil kjennes som “ny”, dersom kjedet på din sykkel også har blitt oversett den siste tiden... Bare å sette i gang med vask og oljing altså.

Se gjerne videoen for å se hvordan vi løste dette på under en time:

Vask av selve elsykkelen

Pass på at deksler er lukket på elsykler, men ellers er det bare å vaske over som på en vanlig sykkel. En bøtte med varmt vann, Zalo, en svamp og klut er de viktigste ingrediensene du trenger. Fjern all salt og skitt som kan ligge igjen fra vinteren. Har sykkelen stått i boden gjennom vinteren, så er det på tide å trekke den ut i sola og fjerne støvet.

Skifte til sommerdekk

Å skifte til sommerdekk var en oppgave vi var litt spente på. Av verktøy hadde vi skiftenøkkel til å skru av og på bolter som holder hjulene på plass, samt dekkspaker til å få dekkene av felgen. Stort mer trenger du ikke. Enkelte sykler har girwire som må tas av. Denne kan sitte litt godt fast, men har du fått den av, er den vanskeligste jobben overstått. Resten bør gå som en lek! Fjern boltene på hver side av hjulet og løft det av. Når hjulet er tatt av, er det på tide å tømme det for luft. Trykk på ventilen og la luften sive ut. Finn frem dekkspakene, så godt tak mellom felgen og dekket og ta dekket av.

Så er det av med slangen! Pass på ventilen her, så den ikke blir bøyd eller ødelagt.

OK; Så er det på med sommerdekket. Sett det på felgkanten og legg slangen inni. Pass på at ventilen plasseres der den skal, så ta utgangspunkt i ventilen når du starter. Til slutt pakker du felgen inn i dekket. Pass på at slangen ikke er i klem og at dekket sitter godt på. Så er det bare å montere hjulet tilbake på sykkelen. Bakhjulet er det vanskeligste. Girwiren må igjen festes, dekket må treffe på kjedet og boltene må festes. Forhjulet er grei skuring og det er bare å feste boltene på hver side av hjulet. Så er det bare å sykle avgårde på en ren og pen sykkel.

Bestill forsikring