En tjeneste fra NAF

Pendlesykler settes på prøve i NAFs nye elsykkeltest

Årets test viser at det er stor variasjon i rekkevidde, bremseeffekt og kjøreegenskaper blant pendlersyklene. Testen avslører også at det er stor forskjell i hvor mye support du får fra elmotoren.

Testvinner har 170 kilometers rekkevidde

-En god pendlersykkel bør ha lang rekkevidde og være komfortabel å sykle på, sier NAFs seniorrådgiver Janne Pedersen. - Men velg en sykkel tilpasset den reiseruten du vanligvis bruker. Tenk gjennom om du trenger mye «push» i bakkene, eller om det er rekkevidde som er alfa og omega, råder hun.

Testvinneren Haibike Sduro Trekking 5.0 har det som trengs. Den scorer høyt på alle deler av testen og har best rekkevidde av alle syklene som er testet, i snitt 174 kilometer. Den har også gode kjøreegenskaper, lavt lydnivå fra drivverket og scorer godt på teknisk prestasjon.

-Haibike er en sykkel med sterk motor og høy supportfaktor som egner seg godt til deg som trenger drahjelp i bakkene eller som skal trekke barn eller bagasje, sier Pedersen.

Stor forskjell i hvor mye hjelp du får av sykkelen

Testen viste også stor forskjell mellom syklene i såkalt supportfaktor (el-assistanse). Supportfaktor er kraften som motoren bidrar med i tillegg til den manuelle kraften syklisten legger på pedalene. Med god support får du bedre drahjelp i bakkene og mer «sprut» i sykkelen.

Sykkelen Specialized har høyest supportfaktor med 3,2 som betyr at elmotoren kan legge til 3,2 ganger så mye energi til sykkelen som det syklisten gir når han eller hun tråkker til på pedalene. Testvinneren fra Haibike kom her på andreplass med support på 2,8.

Denne gangen holder alle bremsene mål

-I løpet av årene vi har testet elsykler, har vi sett en positiv utvikling i kvaliteten på bremsene, og alle syklene i årets test klarer den offisielle standarden, sier Pedersen.

Det er likevel stor forskjell i kvalitet på bremsene; Sykkelen fra Cube har klart best bremseeffekt på tørt underlag, mens sykkelen fra Batavus som er testens taper, bare har halvparten så gode bremser som Cube.

Les NAF store elsykkeltest 2020 her

Bestill forsikring