En tjeneste fra NAF

I 2019 stjal sykkeltyvene for over 100 millioner.

El-syklist Øivind Berget startet dagen sin frustrert med en knukket sykkellås.
Av: Viktoria Andresen

Erstatningskravene nådde nye høyder i fjor med en 23% økning fra 2018 viser nye tall fra Finans Norge. Syklene vi kjøper blir dyrere - og alt tyder på at tyvene er blitt mer profesjonelle og mye frekkere, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Sykler stjeles 24/7

12.657 sykler ble meldt stjålet i 2019, i tillegg er det store mørketall. Det betyr at sykkeltyvene stjal flere sykler i timen i hele fjor.

– I tillegg er det mange som ikke melder syklene stjålet til politi eller til forsikringsselskapene. Derfor er det STORE mørketall. Det vil si at det forsvinner flere sykler i timen, hele døgnet, året rundt, sier Voll.

Frustrerte sykkeleiere

El-syklist Øivind Berget ble frastjålet el-sykkelen to ganger fra bakgården sin på Torshov. Første gangen fanget de tyven på kamera og han fant igjen sykkelen sin i nabolaget senere, men andre gangen var sykkelen helt borte.

– Første gang klarte vi å se på kamera at tyven brukte vinkelsliper. Det var skremmende å se hvor fort det gikk med riktig verktøy, selv på en sikker lås. Man blir veldig oppgitt når man er så avhengig av el-sykkelen. Det er lite man kan gjøre mot tyveriene og det er veldig frustrerende, sier Berget.

Pass godt på

NAF MOV og Gjensidige anbefaler ulike tiltak for å passe godt på sykkelen. – Lås sykkelramme og bakhjul til et sykkelstativ eller en stolpe med en eller flere solide låser, gjerne FG godkjent sier Kommunikasjonssjef Arne Voll fra Gjensidige.

Hvis sykkelen blir stjålet av noen som skal fra A-Å er det lurt at sykkelen er merket.

– Merk sykkelen med navn og telefon nummer (Flere navnelapper). Er det noen som kun stjeler sykkelen for å komme seg fra A til Å, vil de som finner sykkelen raskt kunne få tak i eier sier Voll.

Husk forsikring

For spesielt dyre sykler er det viktig med en god sykkelforsikring, dersom den ikke dekkes tilstrekkelig av innbo.

–Mange får seg en kjedelig overraskelse når de oppdager at sykkelen er stjålet og oppdager først da at sykkelen ikke er dekket av forsikringen, sier Håkon Weløy Aarseth, produkteier i NAF MOV.

Bestill forsikring