En tjeneste fra NAF

First and last mile - enklere transport fra A til B

Norske trafikanter opplever stadig større press på å bytte ut bil med kollektivt – særlig de som bor i og rundt byene. Økte bompenger, flere bomstasjoner, lite parkeringsmuligheter og kø er blant årsakene til at bilen blir mindre og mindre aktuell for mange som skal komme seg fra A til B – for eksempel til og fra jobb.

Lengre reisetid med kollektivt

Bruk av kollektivtrafikk krever ofte mer planlegging og reisetiden kan bli lengre. Det er sjeldent at bussen tar deg fra dør til dør, du er gjerne avhengig av å gjøre flere bytter og du må tilpasse deg rutetidene. Mange bor et stykke unna busstoppet eller togstasjonen, og ønsker en smidig løsning på «first and last mile» - altså distansen mellom for eksempel togstasjonen og hjemmet, og togstasjonen og jobben.

Ta med sykkelen ombord

Sykkel eller el-sykkel er et godt alternativ for first and last mile. Dersom du også må frakte barn finnes det egne lastesykler som passer godt til dette formålet. Dessverre er det ikke godt tilrettelagt for å ta med en sykkel om bord på kollektivtransport i Norge. Det er lite plass til en sykkel både på tog og buss, og det er forholdsvis dyrt. På toget må du betale barnebillett for sykkelen, og det samme gjelder på de fleste busselskap NAF har sjekket, inkludert på T-banen i Oslo og Bybanen i Bergen.

Løsningen for de som vil ha med sykkelen om bord, er å velge en sammenleggbar sykkel. Da kan du ta med deg sykkelen gratis som håndbagasje. Testvinneren i årets elsykkeltest som NAF har gjort i samarbeid med Testfakta er en robust, sammenleggbar sykkel som er perfekt til pendling i kombinasjon med toget.

Se hvor enkelt NAFs egne Janne og Eirik bruker sine sammenleggbare el-sykler når de pendler med toget:

Trygg sykkelparkering på togstasjonen

For deg som pendler med tog og trenger en lastesykkel, eller ikke ønsker sammenleggbar sykkel, har Bane Nor har bygget lukkede sykkelparkeringer på en rekke av de sentrale togstasjonene. Dermed kan du tryggere parkere sykkelen på stasjonen. På Bane Nors sider finner du en oversikt over alle sykkelhotellene. Sykkelhotellene får du tilgang til gjennom BaneNor-appen – som er lett å bruke, og prisen på abonnementet er kun 50 kr i måneden.

Bestill forsikring