En tjeneste fra NAF

Den store piggdekkfeilen

Av: Viktoria Andresen

Piggdekk sikrer en mot skrens på isglatt føre, men flere opplever likevel å skli på piggdekkene sine. Vi har snakket med en vintersyklist om hennes erfaringer og ekspertene har forklart oss hva det er som feiler.

I år kjøpte Miriam Nordgård nye vinterdekk og satte kursen ut på vinterføre. Hun skled på isen og følte seg utrygg på glatt føre, selv med nye piggdekk. Det måtte være noe galt med dekkene tenkte hun.

–Første sykkelturen skled jeg stadig, så jeg syklet tilbake til butikken og klagde.

Enkel fiks

Tilbake på butikken så de at det var pumpet for mye luft i dekkene, noe som gjør at piggene ikke får ordentlig grep, fordi de blir liggende noe på siden.

–Løsningen var enkel; ta ut litt luft av dekkene, sier vintersyklist Miriam.

Pumpet for hardt

Enten du sklir på den milde vinterasfalten eller på isen, mener ekspertene vi har snakket med at for mye luft i dekkene er et vanlig problem.

– Mye luft gir lite bevegelse i dekket og fungerer litt som en høyhælt sko på is. Litt mindre luft gjør at dekket brettes litt ned og du får mer gummi i bakken, sier Simen fra Bike Fixx.

individuell tilpasning

Under tester av piggdekk utført i laboratorium, pumpes dekkene til anbefalt trykk. I utgangspunktet skal dekkene fungere godt med vanlig trykk i dekkene, men trykket vil variere i forhold til vekt. Derfor er det lurt å kjøre inn dekkene og være litt forsiktig i starten.

–Det lønner seg å ikke pumpe dekket for hardt opp, men i utgangspunktet skal jo dekkene fungere godt med vanlig trykk. Optimalt trykk vil i tillegg variere individuelt og avhenge av sykkelen og syklistens vekt i forhold til dekkene, sier Seniorrådgiver Janne Pedersen i NAF.

Bestill forsikring