NAF Sykkel
Veihjelp: 08 505

Barnas mening: Morsommere enn bilen!

Av: Geir Anders Rybakken Ørslien

Anders og Birgitte Hartmann har sikret seg en av markedets romsligste lastesykler, og bruker den til alt. – Denne sykkelen fungerer som en bil i hverdagen, bortsett fra at barna synes den er mye morsommere enn bilen. Det 6-åringen og 4-åringen liker best, er å ta med en kompis hver oppi kassa, og så sykler vi på Pokemon-jakt!

Anders og Birgitte Hartmann bor med sine tre barn på Høvik, en drøy mil vest for Oslo sentrum – og bruker sykkelen som hverdagens hovedtransportmiddel. Henting i skole og barnehage, handleturer i butikken, svippturer inn til Oslo, eller turer til stranda for å bade. Barna har god plass foran i familiens Babboe Carve, en ny og avansert lastesykkel med sterk motor og et styresystem som lar trehjulingen lene seg over i svingene.

– Med tre barn trengte vi en romslig sykkel – og denne modellen er den største sykkelen du kan få tak i som også takler å sykles fort. De fleste andre lastesykler med tre hjul blir ustødige i svingene når du sykler i over 15 km/t, fordi det ene hjulet letter fra bakken. Denne sykkelen har et hjuloppheng som gjør at hele fronten kan lenes innover i svingene, og du kan sykle akkurat som du er vant til, konstaterer Anders.

Denne tilt-funksjonen kan kjapt og enkelt låses med en spak bak på kassa, slik at sykkelen alltid holder seg oppreist når du sykler sakte eller står parkert.

– Hvis du uansett ikke sykler fort, kan du selvsagt sykle med denne spaken i låst posisjon også – så lenge du ikke rører den i fart, påpeker Anders.

De to største barna i familien Hartmann sitter på benken bakerst, mens yngstemann sitter i en bilstol som klikkes fast i et eget adapter for Maxi-Cosi-setet. Familien kjøpte sin første lastesykkel i 2012, etter et inspirerende besøk i Amsterdam – der disse syklene er et hverdagslig syn. Hjemme i Norge valgte Anders først en tohjulsmodell med elmotor, før han i 2017 byttet til trehjulingen fra Babboe.

– Den er litt bredere, men bredden er ikke noe problem i praktisk bruk. Jeg kommer gjennom alle steder jeg trenger å komme inn, inkludert de aller fleste dører inn til garasjer eller boder. Nå har vi også bestilt en solid kalesje, slik at barn og bagasje sitter tørt og lunt uansett vær. Skal du ha en slik sykkel til hverdagsbruk, er det et must.

Anders er over snittet interessert i nyttesykler, og gjorde grundig research før bestilling.

– Det unike med denne sykkelen er at designerne klarte å kombinere et hjuloppheng som lar deg lene sykkelen over til siden, samtidig som den mekanismen ikke er større enn at hele kassa kan ha flat bunn. Det øker nytteverdien enormt, og er noe ingen andre har klart hittil. Her er det til og med mulig å sette inn en ekstra benk foran, så du får plass til fire barn. Heldigvis har de valgt en svært god motor fra Yamaha, en av de med best trekkraft på markedet. Dermed er ikke bakkene noe problem, selv om systemet selvsagt bruker mer strøm når du belaster det tungt. Det går defintivt ikke fort oppover med tre seksåringer i kassa, men det går fint.

Batteriet er skjult under sittebenken, og kapasiteten holder til alt Anders og Birgitte trenger til vanlig. Nylig syklet de fra Høvik til Kjelsås med full last, og tilbakela 25 kilometer med 100 meter stigning. Det gikk fint på én lading med to barn. Mye mer enn det kan du ikke regne med når kassa er full. Sykler du på flatmark med lett bagasje, kan du selvsagt rekke lenger.

Kassa i laminert treverk er laget i tre separate deler, som alle er skrudd fast i hovedramma på sykkelen. Det er en stabil og robust løsning som Anders liker.

– Fordelen er at du faktisk kan skifte bunnen om den skulle bli ødelagt, for eksempel. Designet er virkelig gjennomtenkt, med en liten glippe rundt hele bunnen som gjør at sand, smågrus og vann fra våte støvler renner ut med én gang. Den gamle kassesykkelen vår var alltid full av småstein. Det er slike smådetaljer du setter pris på når du henter i barnehagen hver dag.

Da familien nylig flyttet 300 meter til en romsligere leilighet, gjorde sykkelen også nytte for seg.

– Det blir alltid mye småting og innbo som skal flyttes, og som ikke alltid lar seg pakke i kasser. Støvsuger, verktøy, små stoler og bord – det bare lemper jeg oppi eller oppå kassa, og ruller kjapt bort til dit det skal. Når du først har en slik sykkel, finner du så mye mer du kan bruke den til enn du først trodde!

Bestill forsikring