En tjeneste fra NAF

Marte sykler hele året

Undersøkelser viser at ca. halvparten av elsyklister sykler hele året igjennom, og at tross motorstøtte gir det god helseeffekt å sykle på elsykkel. Blant annet økt kondisjon, redusert blodtrykk, og høyere fettforbrenning.

Importen av elektriske sykler økte med 42 prosent fra 2017 til 2018, og i mot årets sommer økte salget av elsykler med 20% sammenlignet med i fjor. Dette betyr at vi i vinter antagelig vil se en økning av folk som velger å bruke sykkelen til barnehage og jobb.


Vi har snakket med Marte Aarland Nyhus, som er på sin andre sykkelvinter, og ikke har tenkt å gi seg.


Hva lærte du i fjor, det første året du var vintersyklist?
- Masse! Man får mye oppmerksomhet som vintersyklist. Det er ganske uvanlig å sykle om vinteren fremdeles, og folk synes jeg er gal og sporty som sykler om vinteren, men jeg ser ikke på meg selv om noen av delene. Jeg velger sykkelen fordi det er enklest for meg. Sykkelstien som jeg sykler på er ofte godt brøytet og saltet, så jeg sykler stort sett på bar bakke. Dette var noe jeg var veldig redd for i starten. Den første snøen er alltid skummel, så da sykler jeg saktere enn normalt. Etter hvert kommer man i det og da går farten oppover igjen.

Kommer du til å gjøre noe annerledes i år?
- I fjor var jeg tidlige ute med å skifte til piggdekk. I år har jeg ventet en stund. Piggdekk er helt nødvendig for å sykle trygt om vinteren, men det er mye tyngre å sykle på. Jeg ventet helt til den første snøen kom i år. Fulgte med på værmeldingen i stedet for datoen.


Hva er ditt beste tips til de som vil prøve seg som vintersyklist?
- Mitt beste tips er enkelt og greit å prøve det. Normalisere helårssyklisten. Det er ikke skummelt og du trenger ikke super-powers. Sykler du om sommeren, er det egentlig ingen grunn til å ikke sykle om vinteren. Du må kle deg litt mer da. Jeg pleier å dekke ansiktet og hendene godt. Det blir fort kaldt, særlig på en elsykkel.


Hva irriterer deg mest med å sykle om vinteren?
- Det som er irriterende er syklister med alt for mye lys på sykkelen sin. Jeg blir helt blendet! Noen kjører på med blinkende lys på hjelm, sykkel og litt til. Det er veldig forstyrrende for syklister som kommer imot. Jeg irriterer meg også over syklister uten lys og lykter. Det er påbudt!

Hva er det beste med å sykle om vinteren?
- Slipper unna «sykkelkø», slik det er om sommeren. De raskeste mennene later til å sette bort sykkelen sin i oktober. De vet vel at de ikke kan sette ny pers med vinterdekk, så virker som om de bare sykler om sommeren. Om vinteren er det bedre plass på sykkelstien, færre skumle forbikjøringer og god stemning!

Bestill forsikring