NAF Sykkel
Veihjelp: 08 505

– Frihetsfølelsen er enorm

Av: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Det å kjøpe elsykkel er den beste investeringen jeg noen gang har gjort. Den gjør rett og slett livet mitt mye bedre, konstaterer Margrete Fredlund.

– For meg er elsykkelen blitt redningen i hverdagen. Jeg bruker den til alt, og får en frihetsfølelse som er helt enorm!

Du kan verken se eller høre det på henne i dag. Margrete Fredlund er akkurat som andre kvinner med et vanlig, hektisk familieliv og mange baller i lufta. Men i 2013 gikk alarmen hos AMK, og det var henne det handlet om:

Meldingen til ambulansen var om en ung trebarnsmor som trolig hadde fått hjerneslag, med blodpropp i hjernen. Margrete kom heldigvis raskt til behandling, men det skulle ta flere måneder før hun kunne flytte til noe som liknet den gamle hverdagen med familien. Med intens fysisk og kognitiv trening over flere år har hun lært seg å stå og gå og snakke normalt igjen, en prosess som ble ekstra krevende med en medfødt immunsvikt.

Dette er også årsaken til at Margrete ikke får kjøre familiens stasjonsvogn – hun er nødt til å finne seg andre transportløsninger.

– To år etter slaget var jeg på Hunderfossen med familien, og så at de hadde en løype med elsykler voksne kunne prøve. Jeg ble som et barn igjen med én gang. Jeg bare MÅTTE ta en runde til, jeg ble totalt forelsket i sykkelen som bare suste av gårde så lekende lett. Våren etter bestemte jeg meg for å kjøpe min egen. Mannen min var usikker og lurte på om jeg kom til å bruke den så mye at det var verdt investeringen.

Det viste seg å være en ubegrunnet bekymring. Margrete var allerede hekta.

– Jeg var ekstremt på hugget som ny elsyklist! Uansett hvem som trengte hjelp eller hva vi hadde behov for å kjøpe inn, så gjorde jeg det. Det ble rett og slett gøy å gjøre ærender med en sykkel som dette. Sykkelen ble helt uunnværlig og er alltid førstevalg når jeg skal noe sted. Jeg blir stresset i kollektivtrafikken, for da har jeg ikke kontroll over tiden min.

Margrete hadde ikke syklet stort siden barndommen, kanskje med unntak av noen småturer på hytta. Nå beveger hun seg lett overalt i byen, takket være sykkelen med den lille motoren mellom pedalene.

Redning for småbarnsforeldre i tidsklemma

– For bare tre-fire år siden husker jeg mange tenkte på elsykler som noe gamle tanter trengte for å komme seg opp bakkene. I dag er den blitt redningen for mange småbarnsforeldre i tidsklemma. Det å enkelt komme seg rundt uten å måtte ta hensyn til verken rutetider, rushtrafikk eller motbakker, det gjør det så utrolig lystbetont å velge sykkelen, sier den begeistrede 41-åringen.

– Flere ganger har jeg tatt sykkelen selv om det var over to mil hver vei, og det har gått utrolig bra. Jeg velger selv hvor mye hjelp motoren skal gi meg, så når jeg er travel skrur jeg assistansen på maks. Vil jeg trene litt på vei hjem, skrur jeg ned motorkraften med et par knappetrykk – og da kan jeg bli god og svett når jeg ønsker det.

Elsykkelen til Margrete har blitt med til hytta i Telemark og tatt henne langs fjellveiene i Vågå, like enkelt som den løser hverdagslogistikken hjemme.

– Datteren min på sju spiller fotballkamp hver uke, på en bane som ligger noen kilometer unna oss – med mye motbakker underveis. Nå sitter hun bakpå sykkelen min, i et sete laget for store barn, og det går som en lek å sykle henne til trening. På vei hjem er vi dessuten ofte raskere enn bilene. Hun elsker å sitte på med meg, for da snakker vi lystig sammen, peker på hester og og fugler – og vi synger, til og med!

Margrete ser i tillegg en fordel som også kommer de andre på veien til gode:

– For alle mine venner som kjører bil, så tenker jeg at hver sykkel på veien er én bil mindre i køen – og dermed vinner vi alle.

Bestill forsikring